Baut

















Alle dienstdoende serveersters zijn blond, slank en zonder enige twijfel mooi genoeg voor een spread in een Neckermann catalogus. Vederachtig paraderen ze door een doolhof van gedekte tafels en samen representeren ze de veren die in het woord serveren verstopt zitten. De aller blondste van het stel, met haren waar je harp op zou kunnen spelen, zet met een smeuïge glimlach het eerste gerecht op tafel. Coquilles. Coqmotherfuckinguilees. Ik ben verre van een coqblocker, maar ik ben wel een beetje klaar met de sint-jakobsschelp. Het is mooi geweest, de schelp mag weer dicht; die weekdieren hebben het überhaupt nog verbazingwekkend lang volgehouden. Na de hype die maar niet lijkt te eindigen, de Crocs van de zee, is het tijd voor makreel. Dit weet ik omdat de champagneblonde serveerster zegt dat het tijd is voor makreel met een zuurtje, een pepertje en een botertje. Een zuurtje, een pepertje en een botertje. Het is een woordencombinatie die de elasticiteit van mijn onderbroek aan een grondige test onderwerpt. Mijn onderbroek doorstaat de beproeving. Tijd voor een sigaret.

De rookruimte van Baut is een betoverend oord. Een hoge stoel. Kunst die niet schreeuwt dat het kunst is. Een leren stoel. Een overvolle asbak. Vanaf de hoge stoel lijkt de overvolle asbak op een massagraf, vanuit de leren stoel niet. Johannes van Dam repte in zijn 10- recensie met geen woord over de rookruimte en ook de blonde serveerbrigade kreeg geen aandacht van de morsige man die er steevast uitziet alsof hij naar smegma ruikt. Het zijn voor mij juist de enige twee dingen die echt tot de verbeelding spreken. Alle gerechten zijn naar behoren, maar ze laten je niet wegdromen. Het is hap, slik, weg, niet hap, slik, wegdroom. Verrukkelijk eten kan een mens laten teleporteren.

De 10- van Johannes hangt als een donkere wolk boven de Wibautstraat. De bezoekers verwachten namelijk teleportatie, maar krijgen beide-benen-op-de-grond voer. Alles smaakt lekker, maar van een 10- verwacht men smaakexplosies, tongstrelende gekkigheden en potten en pannen porno. De kalfsentrecote en de toetjesmedley bivakkeren ergens op de grens van teleportatie, maar de blonde serveersters en de rookruimte zijn die grens al lang en breed gepasseerd.

De slechtste grappen van de avond?

‘Dit perfect gebakken stuk kalf tovert een lach op mijn gezicht.’
‘Kalf Inbar!’

‘Bij dit gerecht drinken jullie een robuuste wijn. Rood. Het is een Chileense wijn.’
‘Vinochet?’

JW


School

Baut was voor onze eetcrew het achtste restaurant waar we zijn gaan eten. En na acht keer beginnen wij, de mannen van het patronaat, ons heel erg thuis te voelen in de rol van eetclubleden. 
We weten ondertussen dat een wijn die eerst wat saai lijkt, met een goed bijpassend gerecht tot leven zal komen. We proberen gerechten die we, wanneer we alleen zouden zijn, misschien niet hadden besteld. En we, of laat ik het persoonlijk maken en gewoon 'ik' zeggen. Ik vind het niet erg meer om wat van de service of gerechten te zeggen, wanneer er naar mijn mening iets niet helemaal klopt. We groeien, alsof we weer op school zitten. We leren van alles over eten en praten ondertussen over de grote vragen in het leven; wat is de beste hiphopplaat ooit, bijvoorbeeld. We doen dat allemaal met de leukste klas die er bestaat. Als ik, vroeger, met alleen deze vier heren op school had gezeten had mijn muur de diploma's niet aangekund. Ik kijk uit naar het volgende lesuur met de jongens uit mijn klas op de school die het patronaat heet!

Horace

Ps. Wat is nou die beste hip hop plaat ooit?












Een goede avond roept de volgende dag vragen op. Losse eindjes, zo je wilt. Was het echt zo gezellig als ik gisteren dacht? Heb ik niet teveel gedronken? Hoe ben ik thuis gekomen? Of... in het geval van Lo Andela; is dit wel mijn slaapkamer? Dit zijn de vragen na het diner bij Baut.

1. Zeg eens eerlijk, wie dacht er bij het horen van het woord Baut niet direct aan een restaurant in de Wibautstraat van Amsterdam?
2. Of aan een mals stuk lam?
3. Waar kwamen die glitters vandaan op Arie's gezicht?
3. Is het humor arsenaal van James nou echt niet breder dan de woordgrap (Arie, zet je die foto op facebook, of op glitter? Arie, gaan we straks naar de Soos of naar de Glitterzoet?)?
4. Zei Horace nou echt 'ga eens even zitten, jongen' tegen de chefkok, alsof hij een kleine Joodse versie was van Johannes van Dam?
5. Trouwens, iedereen weet toch dat Johannes van Dam al jaren gespeeld wordt door Henk Spaan en z'n vrouw, samen in 1 dikmaakpak?
6. We aten makreel, coquilles, soft shell crab. En toch duwde James de rest van de avond niet 1x zijn vingers onder andermans neus. Wat is er mis?
7. Sinds wanneer vraagt Bram het personeel netjes of ze het goed vinden dat wij er schaamteloos op los fotograferen?
8. Sinds wanneer maakt hij daarna vooral ook zelf veel foto's (en waarom komen die nooit op dit blog terecht)?
9. Klaagde Horace en Bram, tussen al die heerlijke gangen door, op een gegeven moment nou echt dat een bepaald gerecht niet zuur genoeg was?
10. Kan Pedro Ximinez ook geen Jagermeister gaan maken?
11. Zet Lo zichzelf niet verdacht weinig op de foto (en missen jullie zijn snor ook zo)?
12. Drinkt Lo eigenlijk wel alcohol (ofwel; heeft iemand hem ooit echt een slok zien nemen)?
13. Had James altijd al krullen (of komt dan na matje, fade en baard, nu toch ook die andere kapseltrend uit vervlogen tijden terug; het mannenpermanentje)?
14. Wat is eigenlijk de beste hiphopplaat ooit?
15. Hoorden jullie Lo ook tegen de eigenaar van de Bloemenbar zeggen dat ze op de bovenverdieping best eens een Bed & Breakfast tot succes zouden kunnen maken (of was iedereen toen al weg)?